Geri Git   ForumSahane.com | Genel Forum Sitesi | Kültür ve Bilgi Forumu > Forum Sahane < EĞİTİM - ÖĞRETİM ALANI > > Dersler ve Konular > Soru Bankası


Doğal Sistemler | 9. Sınıf Coğrafya Testleri


User Tag List

Yeni konu oluştur  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 28 Mart 2021, 00:48   #1
Forum Ekibi

 
Logos ❁ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kaydolma Tarihi: 11 Ekim 2020
Mesajlar: 4,496
Konular: 2610
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Standart Doğal Sistemler | 9. Sınıf Coğrafya Testleri

Doğal Sistemler | 9. Sınıf Coğrafya Testleri

Soru 1: 10469

Bir cismin yıl içindeki gölge boyunun değişimini gösteren grafikten, aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Yarım küresine
B) Matematik iklim kuşağına
C) Ekvator'a olan uzaklığına
D) Başlangıç Meridyeni'ne olan uzaklığına
E) Yaz mevsimini yaşadığı aylara

Soru 2: 10471

Yüksek enlemlerde yaşayan insanlar kalın, alçak enlemlerde yaşayan insanlar ise ince giysileri tercih etmektedir.
Bu durum aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
A) Üretim alanlarının dağılışıyla
B) Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle
C) İnsanların gelir durumuyla
D) Tarım ürünlerinin farklılığıyla
E) Doğal koşulların etkisiyle

Soru 3: 10472

1/30.000 ölçekle hazırlanmış haritalarla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Ayrıntıyı gösterme gücü azdır.
B) İki izohips arası yükselti farkı fazladır.
C) Küçültme oranı fazladır.
D) Geniş alanların çiziminde kullanılır.
E) Ölçeği büyüktür.

Soru 4: 10474

İnsanların yerleşik hayata geçerken seçtikleri alanlar içerisinde en etkili doğal unsur aşağıdakilerden hangisidir?
A) İklim
B) Bitki örtüsü
C) Yer altı kaynakları
D) Toprağın rengi
E) Yükselti

Soru 5: 10475
Aşağıda bir bölgenin eş yükselti eğrileriyle çizilmiş topoğrafya haritası verilmiştir.




Haritada aşağıdaki yer şekillerinden hangisi gösterilmemiştir?
A) Delta
B) Falez
C) Kapalı çukur
D) Tepe
E) Geçici akarsu


Soru 6: 10478

Bir fiziki haritada, aşağıdaki renklerden hangisi yükseltinin en az olduğu alanı belirtir?
A) Koyu yeşil
B) Sarı
C) Turuncu
D) Kahverengi
E) Koyu Kahverengi

Soru 7: 10480

Taş küre (Litosfer) üzerindeki yer şekillerinin oluşum özelliklerini inceleyen coğrafyanın alt bölümü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Klimatoloji
B) Hidroloji
C) Limnoloji
D) Jeomorfoloji
E) Jeoloji

Soru 8: 10481

Mehmet'in "Dünya'nın hem günlük hem de yıllık hareketinin ortak sonucu nedir?" sorusuna arkadaşlarından;
Özge: İkisinin de etkisiyle okyanus akıntılarında sapmalar oluşur.
Haluk: Fiziksel çözülmeler gerçekleşir.
Bora: Yerel saatler ve farkları oluşur.
Günce: İki yarım kürede farklı mevsimler yaşanır.
Zeynep: Cisimlerin gölge boylarında değişiklikler olur.
cevaplarını vermişlerdir.
Buna göre hangi öğrencinin verdiği cevap doğrudur?
A) Haluk
B) Bora
C) Günce
D) Özge
E) Zeynep

Soru 9: 10482

Hakkâri Yöresi'nin doğal sistemleri üzerinde araştırma yapan bir bilim insanının aşağıdaki konuların hangisiyle ilgili araştırma yapması beklenmez?
A) İklimi
B) Bitki örtüsü
C) Yer şekillerinin oluşum süreci
D) Toprak tipleri ve dağılımı
E) Yetiştirilen tarım ürünleri

Soru 10: 10485

Coğrafya doğal unsurlar ile beşerî faaliyetler arasındaki etkileşimi inceleyen bir bilimdir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu etkileşimdeki doğal unsurlardan biri değildir?
A) Maden ocakları
B) Toprak türleri
C) Akarsular
D) Yer şekilleri
E) Kayaçlar


CEVAPLAR: 1-D 2-E 3-E 4-A 5-C 6-A 7-D 8-E 9-E 10-A

Kelimeler;
Çöldeki bir su damlası gibi değerlidir,
Kullanırken kıymetini bilin...
Logos ❁ isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Mart 2021, 00:55   #2
Forum Ekibi

 
Logos ❁ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kaydolma Tarihi: 11 Ekim 2020
Mesajlar: 4,496
Konular: 2610
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Standart Yanıt: Doğal Sistemler | 9. Sınıf Coğrafya Testleri

Soru 1:
Dünya'nın eksen hareketi esnasında oluşan çizgisel hızı Ekvator'dan kutuplara doğru azalmaktadır.

Buna göre aşağıdaki şehirlerimizden hangisi Güneş'in karşısından daha yavaş geçer?

A) Şanlıurfa
B) Kırşehir
C) Tunceli
D) Rize
E) Bursa

Soru 2:


Şekilde verilen merkezler için aşağıdakilerden hangisi kesinlikle aynıdır?

A) Gece ve gündüz uzunlukları
B) Ekvator'a olan uzaklığı
C) Kutuplara olan uzaklığı
D) Yerel saatleri
E) Başlangıç Meridyeni'ne olan uzaklığı

Soru 3:
Elif çalışma masasındaki model yerküreyi incelerken küreyi hızla döndürmeye başladı. Arkadaşı Ekin'e dönerek "Sence Dünya normalden daha hızlı dönseydi bugünkünden farklı ne yaşanırdı?" diye sordu.

Buna göre Ekin aşağıdakilerden hangisini söylerse doğru cevap vermiş olur?

A) Güneş ışınları farklı açıyla düşer.
B) Gece ve gündüz süreleri değişir.
C) Bir gün 24 saatten fazla olur.
D) Meltem rüzgârları oluşmaz.
E) Dinamik basınç kuşakları oluşmaz.

Soru 4:
Dünya'nın şeklinden dolayı çizgisel hız ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe azalır.

Buna göre Güneşin doğuşunu daha uzun seyredebilmemiz için aşağıda belirtilen enlemlerden hangisinde bulunmalıyız?

A) 78° Güney
B) 55° Kuzey
C) 65° Güney
D) 40° Kuzey
E) 0° Ekvator

Soru 5:
Türkiye fiziki haritasında aşağıdaki ovalardan hangisi farklı bir renkte gösterilir?
A) Çukurova
B) Yüksekova
C) Çarşamba Ovası
D) Bafra Ovası
E) Silifke Ovası

Soru 6:
1/550.000 ölçekli bir haritada 2 cm ile gösterilen bir yol, başka bir haritada 4 cm olarak gösterilmektedir.

Buna göre ikinci haritanın ölçeği nedir?

A) 1/25.000
B) 1/100.000
C) 1/1.100.000
D) 1/200.000
E) 1/275.000

Soru 7:
Haritalarda ayrıntıların az ya da fazla olması haritanın ölçeğine bağlıdır.

Buna göre aşağıda verilen ölçeklerle çizilecek Türkiye haritalarından hangisinde ayrıntı daha fazladır?

A) 1/30.000
B) 1/300.000
C) 1/400.000
D) 1/3.000.000
E) 1/4.000.000

Soru 8:
Aşağıdakilerden hangisinde doğal unsur ve meydana geldiği doğal ortam eşleştirmesi yanlış verilmiştir?
A) Deprem - Biyosfer
B) Erozyon - Litosfer
C) Kasırga - Atmosfer
D) Orman yangını - Biyosfer
E) Dalga - Hidrosfer

Soru 9:
Aşağıdakilerden hangisi Dünya'nın küresel şekline bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlardan biri değildir?

A) Kutuplara doğru deniz suyu sıcaklığının azalması
B) Meridyen aralıklarının kutuplara doğru daralması
C) Dünyanın çizgisel hızının ekvatora doğru artması
D) Doğal bitki örtüsünün kutuplara doğru kuşaklar oluşturması
E) Yerel saat farklarının ortaya çıkması

Soru 10:
Nüfusun kalabalık olduğu alanlarda insanın doğal çevre üzerindeki tahribatı daha fazla olabilmektedir.


Buna göre haritada işaretlenen bölgelerin hangilerinde, insanların doğa üzerindeki tahribatının daha fazla olması beklenir?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV


CEVAPLAR: 1-D 2-D 3-B 4-A 5-B 6-E 7-A 8-A 9-E 10-B

Kelimeler;
Çöldeki bir su damlası gibi değerlidir,
Kullanırken kıymetini bilin...
Logos ❁ isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
coğrafya, doğal, sistemler, sınıf, testleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Elektrostatik | 9. Sınıf Fizik Testleri Cats ❁ Soru Bankası 7 31 Mayıs 2021 21:12
Hücre | 9. Sınıf Biyoloji Testleri Cats ❁ Soru Bankası 4 22 Mart 2021 03:21
Friendship | 12. Sınıf İngilizce Testleri Seyrüsefa Soru Bankası 4 25 Şubat 2021 01:10
Music | 12. Sınıf İngilizce Testleri Seyrüsefa Soru Bankası 4 25 Şubat 2021 01:02
Din Felsefesi | 10. Sınıf Felsefe Testleri Seyrüsefa Soru Bankası 3 06 Ekim 2020 21:21

Forum saati, Türkiye saatine göre ayarlanmış olup şu anki saat: 23:28.

Forum Yasal Uyarı Künye
Yazılım: vBulletin® 3.8.5
Yazılımın telif hakkı sahibi: Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumSahane, lisanslı yazılım kullanan yasal bir kültür forumudur.

ForumSahane, yer sağlayıcı bir forum sitesidir. İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki 5651 sayılı kanunun, yer sağlayıcılar hakkındaki yükümlülükleri düzenlediği beşinci maddesi uyarınca; yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Dolayısıyla her katılımcımız yaptığı paylaşımlardan, kendi yazdığı yorumdan sorumludur.
Yer sağlayıcı niteliğini haiz forum sitemiz üzerinde, hukuka aykırı gördüğünüz içeriklerin bildirimlerini İLETİŞİM bağlantısından bizlere iletirseniz en geç iki (2) iş günü içerisinde hukuk birimimizce gerekli inceleme, gerekiyorsa işlem ve tarafınıza dönüş yapılacaktır.
ForumSahane içerisinde yapılan paylaşımların ve paylaşımlara yazılan yorumların IP kayıtları tutulmakta olup, hukuka aykırılık hallerinde bu veriler ilgili makamlarla paylaşılacaktır.

Forum Sahibi: Seyrüsefa