Geri Git   ForumSahane.com | Genel Forum Sitesi | Kültür ve Bilgi Forumu > Forum Sahane < EĞİTİM - ÖĞRETİM ALANI > > Dersler ve Konular > Soru Bankası


Deneme | 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Testleri


User Tag List

Yeni konu oluştur  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 25 Şubat 2021, 00:48   #1
Hayrettir Göğe Açılan Pencere

 
Seyrüsefa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kaydolma Tarihi: 08 Temmuz 2020
Mesajlar: 10,507
Konular: 7565
Mentioned: 39 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Standart Deneme | 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Testleri

Deneme | 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Testleri

Soru 1
Aşağıda adı verilen öğretici metinlerinden hangisinin türü diğerlerinden farklıdır?
A) Tahrib-i Harabat
B) Talim-i Edebiyat
C) Avrupa Edebiyatı ve Biz
D) Karalama Defteri
E) Demdeme



Soru 2

Edebiyatın farklı türlerinde başarılı örnekler veren yazar, dili yabancı sözcüklerin etkisinden kurtarmak amacıyla sade bir anlatımı tercih etmiştir. Eserlerinde özgün bir Türkçe kullanırken yabancı kökenli kelimelerin Türkçeleştirilmesi gerektiğini savunmuştur. Sıkça devrik cümle kullanarak dil ve anlatıma yeni bir form kazandırmaya çalışan sanatçı, eleştirilerinde daha çok öznel bir tutum sergilemiştir.
Bu parçada kendisinden bahsedilen yazar, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fethi Naci
B) Asım Bezirci
C) Nermi Uygur
D) Nurullah Ataç
E) Ahmet Oktay



Soru 3

Acaba dostluğu arattıran sebep güçsüzlük veya ihtiyaç mıdır? Acaba karşılıklı yardımlaşmaya girişirken insanların amacı tek başlarına pek başaramayacakları şeyi bir başkasının yardımıyla elde etmek, sırası gelince karşılığını yapmak mıdır? Dostluğa adını veren sevgi, insanların yakınlık duygularıyla birbirine bağlanmasında başlıca nedendir. Çünkü çıkarlar çok kez kendine dost süsü veren ve durum gerektirdiği için saygı, ilgi gösteren insanlardan bile elde edilebilir, oysaki dostlukta hiçbir şey yalan ve yapmacık değildir, her şey gerçektir ve içten gelir. Dostluğun doğuşunda, ondan ne çıkarlar elde edileceği düşüncesinden çok, ruhların sevgi ve bağlanması var? (Çiçero)
Yukarıdaki parçada yazarın amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Düşüncelerini açıklamak
B) Heyecan uyandırmak
C) İkna etmek
D) Estetik haz vermek
E) Haber vermek



Soru 4

Deneme türünde ürün veren ve Montaigne'nin denemelerini Türkçeye kazandıran ................... başta Fransız edebiyatı olmak üzere, Batı edebiyatından yaptığı çevirilerle Cumhuriyet kültürünün oluşmasına ve onun hümanist (insancıl) çizgiye oturmasına katkıda bulunmuştur. Kendi denemelerini "Mavi ve Kara" adıyla kitaplaştırmıştır.
Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Nurullah Ataç
B) Cemil Meriç
C) Sabahattin Eyüboğlu
D) Suut Kemal Yetkin
E) Mehmet Kaplan



Soru 5

Sanatçının bir evliya olmasını, dünyadan elini eteğini çekip güzellik yaratmanın mutluluğuyla yetinmesini mi istiyorum? Hayır, dünyamızın en çok onun dünyası olmasını istiyorum; ama sanatçı kalması, insanlığın temiz sesi olması şartıyla. Zaten önünde sonunda hayatımıza, duygularımıza biçim veren sanatçı olmuyor mu?
Bu metinde aşağıdaki anlatım özelliklerinden hangisine uyulmamıştır?
A) Açıklık
B) Akıcılık
C) Duruluk
D) Yalınlık
E) Özlülük





Soru 6
Anlatımda belirsizliğin giderilmesi için konu, anlatıcı tarafından sınırlandırılmalıdır. Anlatımı sınırlandırmak, aynı zamanda anlatımın etkili ve amacına ulaşabilir nitelikte olmasını sağlamaktadır. Anlatımda sınırlandırma yapmak, anlatıma bir çerçeve çizmek ve ona bir hudut koymaktır. Bu sınır ................... göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.
Bu metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olmaz?
A) anlatılacak konunun bilimsel olması
B) kaynakların tespiti
C) anlatımın türü ve planı
D) okuyucu kitlesinin özellikleri
E) anlatımın uzunluğu ve kısalığı



Soru 7

(I) Birdenbire olduğum yerde çok uzun bir uykudan uyanmış gibi doğruldum ve etrafıma şaşkın şaşkın bakmaya başladım. (II) İnsan, eşya, bütün etrafımdakiler benimle alakalarını kesmiş gibiydiler; her şey, hepsi bana yabancı oluvermişti. (III) Bu kadar senelik karımı, kendi çocuklarımı, evimi, odanın her bir vaktinde hayatımın bir parçası olmuş eşyasını velhasıl elimdeki işe ve üstümdeki elbiseye kadar hiçbir şeyi tanımıyordum. (IV) Bu kaçınma ihtiyacına bakıp da beni; her an yeni bir şanssızlığa uğrayan, hayatı felaketlerle dolu biçarelerden sanmayınız. (V) O anda bir aynada kendi yüzümü görsem belki onu da tanıyamazdım.
Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisi metnin anlam akışını bozmaktadır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V



Soru 8

Yaşamak güzeldi; sabahlar, akşamlar vardı. (I) Bin türlü güzel şeylerle doldurduğumuz saatler vardı. (II) Uyumak ve uyanmak vardı; rüyalar vardı, hayaller vardı. (III) O, hayat karşısında zayıftı. (IV) O; bir düşünceye, bir fikre, bir aşka kendisini tam veremiyordu. (V) Eve girer girmez annesinin biraz çatık yüzü, Fatma'nın dargın hâlleri ona her şeyi unutturuyordu. Onun hayatı parça parça idi.
"Fakat hayata güvenmiyordu." cümlesinin numaralandırılmış yerlerden hangisine getirilmesi paragrafın anlam bütünlüğü açısından en uygun olur?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V



Soru 9

I. Anlatımda gereksiz sözcük kullanılmaması
II. Anlatımın süsten, sanatlı söyleyişten uzak olması
III. Anlatımın pürüzsüz olması, tekrarlanan ek ve sözcüklere yer verilmemesi
IV. Bir yargıdan birden çok anlam çıkarılmaması
Aşağıdaki anlatım ilkelerinden hangisinin tanımı yukarıda verilmemiştir?
A) Akıcılık
B) Açıklık
C) Özlülük
D) Yalınlık
E) Duruluk



Soru 10

"En akıllı tarafımdır balıkla deniz tutmak" dizesinde sözcükler, alışılmışın dışında kullanılmıştır. Bu, şaire özgü bir kullanımdır ve şiirin çağrışım değeri artırılırken şair, üslûp bakımından kimseye benzememektedir.
Bu parçada aşağıdaki anlatım özelliklerinden hangisine yer verilmiştir?
A) Özgünlük
B) Açıklık
C) Tutarlılık
D) Etkileyicilik
E) Doğallık






CEVAPLAR: 1-D 2-D 3-A 4-C 5-E 6-A 7-D 8-C 9-C 10-A

Seyrüsefa isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 25 Şubat 2021, 00:49   #2
Hayrettir Göğe Açılan Pencere

 
Seyrüsefa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kaydolma Tarihi: 08 Temmuz 2020
Mesajlar: 10,507
Konular: 7565
Mentioned: 39 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Standart Yanıt: Deneme | 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Testleri

Soru 1
Makale ve deneme türleri ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A) Hem makale hem de denemede konu sınırlaması yoktur.
B) Makalede düşünceler kanıtlanmak zorunda iken denemede kanıtlanmak zorunda değildir.
C) Makalede ciddi, bilimsel; denemede ise samimi bir dil vardır.
D) Hem makale hem de deneme, uzmanlık gerektiren türlerdir.
E) Makalelerde kesin yargılara varılırken denemelerde kesin yargılara varılmaz.



Soru 2

Aşağıdaki eserlerden hangisinin türü diğerlerinden farklıdır?
A) Edebiyat Üzerine Makaleler
B) Eşref Saat
C) Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak
D) Evrak-ı Eyyam
E) Günlerin Getirdiği



Soru 3

"Edebiyat hocalığı" o hocalıktır ki insan, eğer çok fena yaratılmamışsa milletinin çocuklarına yine milletinin dilini ve edebiyatını öğretmekteki büyük hazzı duymaya başladı mı, ruhu, her gün biraz daha olgunlaşır. Çocuklarına aktaracağı her bilgi, her duygu ve her düşünce onu ister istemez milletinin şiirine, kültürüne ve sanatına derin bağlarla bağlar. Başlangıçta ne yapmış, hangi yanlışa sapmış olursa olsun bir gün, eski Şark bilhassa Türk dervişleri gibi "büyük hakikat"e ulaşabilir.
Yukarıdaki paragraftan aşağıdaki düşüncelerin hangisine ulaşılamaz?
A) İnsanın ruhunun olgunlaşması için mutlaka edebiyat öğretmeni olması lazımdır.
B) Milletin çocuklarına milletin dil ve edebiyatını öğreten öğretmenler, her gün biraz daha olgunlaşır.
C) Öğretmenin çocuklara öğrettiği bilgiler, onu sanatına bağlar.
D) Milletin çocuklarına milletin edebiyatını öğretmek, insanı büyük hakikate ulaştırır.
E) Fena yaratılmış olanlar, milletin çocuklarına milletin edebiyatını öğretseler de olgunlaşamazlar.



Soru 4

Aşağıdakilerden hangisi denemenin özelliklerinden biri değildir?
A) Konu bakımından herhangi bir sınırlama yoktur.
B) Kesin hükümlere yer verilmez.
C) İnandırıcılığı belgelerden gelir.
D) Kişisel görüş ve düşünceler ağır basar.
E) Yazarın kendi kendisiyle konuşuyormuş gibi bir üslubu vardır.



Soru 5

Aşağıdakilerden hangisi deneme yazarının özelliklerinden biri değildir?
A) Olaylara kendi "ben"i açısından bakar.
B) Sıradan insanın "baktığı" şeyi deneme yazarı "görür."
C) İnsanı ilgilendiren her şeyi konu olarak alabilir.
D) Eserini yazarken okuyucuyla konuşuyormuş gibi davranır.
E) Samimi bir anlatımı benimser.





Soru 6
İlk ve en büyük temsilcisi bu türün üslubu ile ilgili şunları söylemektedir: "Eğer mümkün olsaydı karşınıza anadan doğma çıkardım. Bu kitapta asla bir şey kanıtlama iddiam yoktur. Elimden geldiğince size 'ben'i anlattım. Bana hak vermenizi ya da beni yargılamanızı istemiyorum."
Yukarıda yazarın söz ettiği tür aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sohbet
B) Deneme
C) Fıkra
D) Günlük
E) Makale



Soru 7

Aşağıdakilerden hangisinde deneme ile sohbetin karşılaştırılmasında bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Denemede yazar kendisiyle konuşuyormuş gibi ama sohbette okuyucuyla konuşuyormuş gibidir.
B) Her iki yazı türünde de konu sınırlaması yoktur.
C) Samimi bir anlatım, her iki yazı türünde de temel özelliktir.
D) Her iki yazı türü de konuşma havasında geçer.
E) Her iki yazı türünün de inandırıcılık özelliği ağır basar.



Soru 8

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilen eserlerin tümü deneme türünde yazılmıştır?



A) Mağaradakiler, Denemeler Karşı Denemeler, Beş Şehir
B) Mavi ve Kara, Jurnal, Karalama Defteri
C) Günlerin Getirdiği, Çankaya, Bize Göre
D) Şapkam Dolu Çiçekle, Boğaziçi Şıngır Mıngır, Mavi Sürgün
E) Günler, Abbas Yolcu, Boğaziçi Yalıları



Soru 9

Ben, sanatı ve edebiyatı insan varlığının en kutsal yaratışlarından biri sayarım. Gerçek sanat eserlerinin de, yarına geçecek değerde olduğuna inanan sanatçıların ellerinden çıkmış olanlar arasında bulunacağına inanıyorum. Zaten bana bu satırları yazdıran da bu inanış oldu. Tabii yarını, geleceği masal sayanlar, günü gününe yaşamakla yetinenler, diledikleri gibi düşünüp yazarlar. Bu, onların bileceği iştir.
Yukarıdaki parça aşağıdaki türlerden hangisine ait olabilir?

A) Deneme
B) Makale
C) Günlük
D) Söyleşi
E) Fıkra



Soru 10

“Okuyucu bu kitapta yalan dolan yok.(...) Kendimi herkese beğendirmek niyetinde olsaydım, özenir, bezenir, en gösterişli halimle ortaya çıkardım. Kitabımda sade, tabiî ve her günkü hâlimle, özentisiz bezentisiz görünmek isterim çünkü ben kendimi olduğum gibi anlatıyorum."
Bu sözleri söyleyen bir yazarın yazdığı yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Deneme
B) Sohbet
C) Fıkra
D) Makale
E) Biyografi






CEVAPLAR: 1-D 2-E 3-A 4-C 5-D 6-B 7-E 8-A 9-A 10-A

Seyrüsefa isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 25 Şubat 2021, 00:49   #3
Hayrettir Göğe Açılan Pencere

 
Seyrüsefa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kaydolma Tarihi: 08 Temmuz 2020
Mesajlar: 10,507
Konular: 7565
Mentioned: 39 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Standart Yanıt: Deneme | 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Testleri

Soru 1
Yaşar Nabi'nin "Kahramanlar" adlı şiir kitabındaki söz değerleri, (1) dil oturmuş değil. Çağrışımlar, (2) sorumsuz diyebileceğimiz, (3) bir nitelikte. Bu, (4) yapıtın organik bir bütün hâline gelmesini engelemektedir. Söz gelimi yol, önce sele, (5) sonra saça benzetilmektedir.
Bu parçada numaralanmış virgüllerden hangisi yanlış kullanılmıştır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5



Soru 2

Türkçe bugün (I) tarihinin en güçlü dönemini yaşıyor. Tarihte hiçbir (II) zaman Türkçenin bu kadar çok konuşanı olmamıştır. Günümüzde yaklaşık iki yüz yirmi milyon (III) kişi Türkçe konuşuyor. Avrupa'da, Orta Doğu'da, Kafkaslarda (IV), Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde Türkçe konuşanlar var. Uydu yayınları aracılığıyla Türkçenin sesi Dünyanın (V) dört bir köşesine ulaşıyor. Sanal yayıncılık var; gazetelerimiz, dergilerimiz sanal ortamda da yayımlanıyor.
Bu parçada numaralanmış sözlerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V



Soru 3

(I) Çağımız insanı olarak zekâmızı ve bilgimizi yeterince kullanmadık. (II) Çok fazla düşündük fakat çok az hissettik. (III) Makineden çok, insanlığa ihtiyacımız var. (IV) Zekâdan çok, şefkat ve kibarlığa ihtiyacımız var. (V) Bunlar olmadan yaşam şiddet dolu olur ve her şeyi kaybederiz.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde “gerektiği kadar, gereğince, istendiği kadar, kararında” anlamlarına gelen bir söz kullanılmıştır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V





Soru 4
38 yaşında gözlerini kaybeden Cemil Meriç bütün kitaplarını başkalarına özellikle de kızı Ümit Meriç’e yazdırdı ve bunu yaparken en doğru kelimeleri seçebilmek için kılı kırk yardı.
Bu cümlede geçen “kılı kırk yarmak” deyimi ile aşağıdakilerden hangisi anlatılmak istenmiştir?
A) Gereksiz ayrıntılarla ilgilenmek zorunda kalmak
B) Söylemesi beklenen şeyi söylemekte nazlı davranmak
C) Titiz ve ayrıntılı bir biçimde incelemek, önemle üstünde durmak
D) Çok konuşarak başkalarının söz söylemesine, konuşmasına engel olmak
E) Bir kimseye dokunacak, zarar verecek en ufak bir davranışta bile bulunmamak



Soru 5

“Ne gördün, şarkı çok gezdin?” diyorlar. Gördüğüm: Yer yer harap iller; serilmiş hanümanlar; başsız ümmetler; bükülmüş beller; incelmiş boyunlar; kaynamaz kanlar; düşünmez başlar; aldırmaz yürekler; paslı vicdanlar; örümcek bağlamış, tütmez ocaklar; yanmış ormanlar; ekinsiz tarlalar; ot basmış evler; secdesiz başlar; “gaza” namıyla dindaş öldüren biçare dindaşlar; geçerken, ağladım geçtim; dururken, ağladım durdum; duyan yok, ses veren yok, bin perişan yurda başvurdum.
Bu parçaya hâkim olan duygu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Korku
B) Pişmanlık
C) Yalnızlık
D) Hüzün
E) Kızgınlık



Soru 6

(I) Kötü kullanılan her şey kirlenir. (II) “Sevgi” sözcüğü de son zamanlarda iyiden iyiye kirlendi. (III) Birileri durmadan bir şeyleri sevmemizi öneriyor. (IV) “Sevgi” sözcüğü gelişigüzel kullanıla kullanıla kirlendiyse “sevgi” kavramı da kirlendi mi? (V) Hayır, kirlenmedi çünkü kavramlar kirlenmezler; dönüşürler, bölünürler, silinirler fakat kirlenmezler.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde “rastgele” anlamına gelen bir söz kullanılmıştır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V






CEVAPLAR: 1-C 2-E 3-A 4-C 5-D 6-D

Seyrüsefa isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
deneme, dili, edebiyatı, sınıf, testleri, türk


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tiyatro | 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Testleri Seyrüsefa Soru Bankası 1 25 Şubat 2021 00:46
Roman | 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Testleri Seyrüsefa Soru Bankası 3 25 Şubat 2021 00:42
Şiir | 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Testleri Seyrüsefa Soru Bankası 13 25 Şubat 2021 00:36
Hikaye | 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Testleri Seyrüsefa Soru Bankası 4 25 Şubat 2021 00:18
Türk Dili ve Edebiyatı Giriş ve Hikaye | 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Testleri Seyrüsefa Soru Bankası 13 02 Ekim 2020 07:27

Forum saati, Türkiye saatine göre ayarlanmış olup şu anki saat: 22:58.

Forum Yasal Uyarı Künye
Yazılım: vBulletin® 3.8.5
Yazılımın telif hakkı sahibi: Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumSahane, lisanslı yazılım kullanan yasal bir kültür forumudur.

ForumSahane, yer sağlayıcı bir forum sitesidir. İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki 5651 sayılı kanunun, yer sağlayıcılar hakkındaki yükümlülükleri düzenlediği beşinci maddesi uyarınca; yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Dolayısıyla her katılımcımız yaptığı paylaşımlardan, kendi yazdığı yorumdan sorumludur.
Yer sağlayıcı niteliğini haiz forum sitemiz üzerinde, hukuka aykırı gördüğünüz içeriklerin bildirimlerini İLETİŞİM bağlantısından bizlere iletirseniz en geç iki (2) iş günü içerisinde hukuk birimimizce gerekli inceleme, gerekiyorsa işlem ve tarafınıza dönüş yapılacaktır.
ForumSahane içerisinde yapılan paylaşımların ve paylaşımlara yazılan yorumların IP kayıtları tutulmakta olup, hukuka aykırılık hallerinde bu veriler ilgili makamlarla paylaşılacaktır.

Forum Sahibi: Seyrüsefa