Geri Git   ForumSahane.com | Genel Forum Sitesi | Kültür ve Bilgi Forumu > Forum Sahane < KADIN - ERKEK - ÇOCUK ALANI > > Pratik Bilgiler > Mutfakta Pratik Bilgiler


Yemek Servis Takımları Nelerdir?


User Tag List

Yeni konu oluştur  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 05 Ekim 2021, 04:22   #1
Forum Ekibi

 
Firuzende ✮ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kaydolma Tarihi: 11 Ekim 2020
Mesajlar: 4,900
Konular: 2777
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Standart Yemek Servis Takımları Nelerdir?

Yemek Servis Takımları Nelerdir?

Yemek servis takımları yemek dağıtımı için kullanılan mutfak gereçleridir. Servis takımları yemek yenen sofra takımlarından hem daha büyük hem daha kuvvetlidir. Yemek servis takımlarının yemek yenen sofra takımlarına uygun olması lazımdır.


Tranche Takımı

Tranche; kısaca etlerin misafir önünde servis personeli tarafından kesilip temizlenerek porsiyonlanmasıdır.

Tranche çatalı: Tranche çalışmalarında kullanılan ana yemek çatalından daha büyük iki uzun ve sivri dişli bir çataldır. 24-25 cm büyüklüğündedir. Özellikle tranche işlemi sırasında etlerin kaymasını engellemek amacıyla kullanılır.

Tranche bıçağı: Bütün haldeki etleri kesip parçalamakta kullanılır. Çatalı ile aynı boyutlardadır. Ancak diğer bıçak modellerine göre büyük 61 ve dekoratif saplı bir bıçak modelidir. Uzun sırtı ince ve oldukça keskin bir bıçaktır.

Tranche tahtası: Tranche yapılacak etlerin üzerine konduğu kenarları oluklu kesim tahtasıdır. Balık servis takımı Balık servisinde servis elemanı tarafından kullanılan takımlardır. Bütün olarak hazırlanan balıkların temizlenmesi, file edilmesi (kılçıklarından ayrılması) ve servisinde kullanılan takımlardır.

Balık Servis Takımı

Balık servisinde servis elemanı tarafından kullanılan takımlardır. Bütün olarak hazırlanan balıkların temizlenmesi, file edilmesi (kılçıklarından ayrılması) ve servisinde kullanılan takımlardır.


Balık servis çatalı: Dört taraklı, mala biçimli çataldır. Yaklaşık 24-25 cm büyüklüğündedir. Şekil olarak balık çatalına benzer.
Balık servis bıçağı: Geniş ağızlı palet biçimli bir bıçaktır. Çatalı ile aynı boydadır. Şekil olarak balık bıçağına benzer.

Yemek Servis Çatalı – Yemek Servis kaşığı

Misafirlere yemeklerin servis edilmesi amacıyla kullanılan yaklaşık 23-24 cm büyüklüğünde çatal, kaşıktır. Servis elemanı tarafından et, balık, tavuk yemeklerinin ve yanında servis edilen garnitürlerin salon içerisinde misafir tabağına porsiyonlayarak servis etmek için kullanılır. Ana yemek takımından bir boy büyük takımlardır

Peynir Servis Takımı

Peynir bıçağı: Palet biçiminde yaklaşık büyük bıçak boyunda, fakat ondan biraz daha geniş ağızlı ve kalınca saplı bir bıçaktır.


Peynir servis tahtası: Şeffaf plastik veya cam kapaklı yuvarlak bir tahtadır. Tahtanın kenarları camın oturacağı şekilde oyuktur. Kapağı yarım küre şeklindedir. Üzerinde peynir porsiyonlamak, kesmek için kullanılır.

Tavuk Makası

Piliç kesme makası olarak da adlandırılır. En çok aile sofralarında tavuk kesmek için kullanılır. Servis elemanının bütün olarak hazırlanmış kanatlı hayvanların pişirildikten sonra misafirlerin önünde parçalanarak porsiyonlanmasında kullanılan özel bir makastır. 23-25 cm uzunluğunda yarım ay şeklinde ve ucu sivridir.


Ekmek Bıçağı

25-30 cm uzunluğunda uzun ve ağzı tırtırlı bütün haldeki ekmekleri kesmek için servis elemanı tarafından kullanılan büyük bıçaktır.

Pasta Maşası

Pastayı bozmadan kavrayabilecek geniş ağızlı makas şeklinde bir maşadır. Boyları ortalama 21-23 cm arasında değişir. Pastaların tatlıların ve turtaların servisinde kullanılan aletlerdir.

Turta Spatülü

Pasta servis paleti olarak da adlandırılır. Mala biçimli bir palettir ve bazı modellerinde bir tarafı biraz keskindir. Dilimlenen pastaların servisinde kullanılır.


Sos Kaşığı

Diğer bir adı da sos kepçesidir. Genellikle servis elemanı tarafından sos servis etmede kullanılır. Boyu ortalama 17 cm olan ve yemeğin yanında verilen akıcı kıvamlı sosları servis etmekte kullanılır. Çukur kısmı biraz yayvanca olan küçük boy kepçedir.

Çorba Kepçesi

Sofrada çorba servisi için kullanılır.

Firuzende ✮ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
nelerdir, servis, takımları, yemek


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Basketbolda FIBA Kadınlar Avrupa Ligi ile Avrupa Kupası'na Gidecek Türk Takımları Firuzende ✮ Basketbol Haberleri 0 21 Temmuz 2021 19:36
Günlük Yemek Listesi (Mönü) Hazırlama Firuzende ✮ Mutfakta Pratik Bilgiler 1 21 Nisan 2021 15:35
Çikolata Yemek Hafızayı Güçlendiriyor Seyrüsefa Sağlık Haberleri 0 18 Şubat 2021 20:03
Acı Biber Yemek Ömrü Uzatıyor Seyrüsefa Sağlıklı Beslenme ve Egzersiz 0 14 Kasım 2020 23:04
Minimal Yemek Odası Dekorasyonu Seyrüsefa Ev ve Dekorasyon 0 09 Ağustos 2020 03:21

Forum saati, Türkiye saatine göre ayarlanmış olup şu anki saat: 15:28.

Forum Yasal Uyarı Künye
Yazılım: vBulletin® 3.8.5
Yazılımın telif hakkı sahibi: Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumSahane, lisanslı yazılım kullanan yasal bir kültür forumudur.

ForumSahane, yer sağlayıcı bir forum sitesidir. İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki 5651 sayılı kanunun, yer sağlayıcılar hakkındaki yükümlülükleri düzenlediği beşinci maddesi uyarınca; yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Dolayısıyla her katılımcımız yaptığı paylaşımlardan, kendi yazdığı yorumdan sorumludur.
Yer sağlayıcı niteliğini haiz forum sitemiz üzerinde, hukuka aykırı gördüğünüz içeriklerin bildirimlerini İLETİŞİM bağlantısından bizlere iletirseniz en geç iki (2) iş günü içerisinde hukuk birimimizce gerekli inceleme, gerekiyorsa işlem ve tarafınıza dönüş yapılacaktır.
ForumSahane içerisinde yapılan paylaşımların ve paylaşımlara yazılan yorumların IP kayıtları tutulmakta olup, hukuka aykırılık hallerinde bu veriler ilgili makamlarla paylaşılacaktır.

Forum Sahibi: Seyrüsefa