Geri Git   ForumSahane.com | Genel Forum Sitesi | Kültür ve Bilgi Forumu > ❁ KADIN-ERKEK-ÇOCUK ❁ > Yemek Tarifleri > Hamur İşleri


Çerkes Böreği Fıccın Tarifi


User Tag List

Yeni konu oluştur  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 06 Mayıs 2022, 11:00   #1
...ÖZ...

 
MaiAlmila - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kaydolma Tarihi: 28 Kasım 2021
Mesajlar: 4,486
Konular: 2611
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 3 Thread(s)
Standart Çerkes Böreği Fıccın Tarifi

Çerkes Böreği Fıccın Tarifi

FICCIN NEDİR?

İki hamur arasında kıymalı harç ile yapılan meşhur bir Çerkes yemeği olan Fıccın, genellikle bir pizzayı anımsatmakta ve kapalı bir pide görünümünde yapılmaktadır. Çerkeslerin Oset halkına ait olan yemek, en yaygın kullanımı ile ‘fıccın’ ismi ile anılmaktadır. Bunun dışında ‘fıççın’ ve ‘fıtçın’ kelimeleri ile de anılmaktadır. Etimolojik olarak ‘etli’ anlamına gelen fıccın isminde, ‘Fıd’ et anlamına gelmekte, ‘cın’ ise ‘-li’ eki yerine kullanılmaktadır.


FICCIN TARİFİ MALZEMELERİ

Hamuru için:

3,5 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
½ su bardağı eritilmiş tereyağı
1paketkuru maya

İç harcı için:

300 gram az yağlı kıyma
3 adet domates
1tatlı kaşığı biber salçası
3 adet sivri biber
1 adet soğan
2 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı

FICCIN NASIL YAPILIR?

Öncelikle hamurun hazırlanması için süt, tereyağı, maya ve şeker bir araya getirilerek karıştırılır. Şeker eriyince un azar azar ilave edilerek karışımın toparlanması sağlanır. Karışım toparlanmaya başlayınca un ekleme işlemi durdurulur. Ardından tezgah hafifçe unlanarak, pürüzsüz bir hamur elde edene kadar 10-15 dakika kadar yoğurulur. Hamur temiz bir kaba alınır ve üstü kapalı bir şekilde 40-45 dakika kadar mayasını alması için bekletilir.

İç harcı için minik minik doğranmış soğanlar, biber, biber salçası, kıyma ve tuz iyice karıştırılır. Karışıma, rendelenmiş domatesler azar azar ilave edilir ve hafif nemli bir hal alınca ekleme işlemi durdurulur. Daha sonra hamur biri büyük biri biraz daha küçük olacak şekilde ikiye bölünür. Hafif bir şekilde yağlanmış fırın tepsisine büyük olan hamur, kenar kısımları yüksek olacak şekilde yayılır. Hazırlanan kıymalı harç, hamurun ortasına koyulur ve boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Üst hamur da merdane yardımı ile açılarak, kenarları örtecek şekilde kıymalı harcın üzerine serilir.

Fazla olan parçalar koparılır. Hava almayacak şekilde alt ve üst hamurlar birleştirilir. Üst kısma ise buharın çıkması için bir delik açılır ve hamura yumurta sarısı sürülür. Delik açılan alana az miktarda tereyağı eklenir. Önceden ısıtılmış olan 200 derece fırına hazırlanan fıccın koyulur ve fırının dereccesi 180’e indirilir. 40 dakika kızarana kadar pişirilir ve fırından aldıktan sonra tezgah üzerinde 30 dakika dinlendirilir. Fıccın hazır. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt ile servis edilebilir. Afiyet olsun…


Dilara Narcı

MaiAlmila isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Mayıs 2022, 11:01   #2
...ÖZ...

 
MaiAlmila - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kaydolma Tarihi: 28 Kasım 2021
Mesajlar: 4,486
Konular: 2611
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 3 Thread(s)
Standart Yanıt: Çerkes Böreği Fıccın Tarifi



FICCIN PÜF NOKTALARI

Daha lezzetli ve kıvamı yerinde bir fıccın elde edebilmeniz için hazırlamış olduğunuz hamurun mayasının iyi bir şekilde alınmış olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

İç harcı hazırlarken domatesleri ilave ederken, kıymanın hafif nemli bir görünüm alması sağlanmalı, daha fazla domates eklenmemelidir. Aksi takdirde iç harç sıvı bir form alabilir. Bu da hamurun yumuşamasına ve sulanmasına neden olabilir.

Hamurların kenar kısımlarının hava almayacak bir şekilde kapatılmış olmasına özen göstermelisiniz.

Ortaya açmış olduğunuz deliğe az miktarda ekleyecek olduğunuz tereyağı fıccının daha lezzetli ve kıvamlı olmasını sağlayacaktır.

Fırın derecelerinin tarifte verilen derecelerde olmasına özen gösteriniz. Fırın derecesini, kendi fırınınızın ısınma durumuna göre ayarlayabilirsiniz.

MaiAlmila isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
böreği, Çerkes, fıccın, tarifi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sarıyer Böreği Tarifi Cats ❁ Hamur İşleri 3 12 Ağustos 2021 23:46
Rum Böreği Tarifi Cats ❁ Sebze Yemekleri 0 12 Şubat 2021 07:28
Pırasalı Gül Böreği Tarifi Cats ❁ Hamur İşleri 0 12 Şubat 2021 05:59
Pastırmalı Gül Böreği Tarifi Firuzende ✮ Hamur İşleri 0 12 Ocak 2021 03:40
Vejetaryen Böreği Tarifi Logos ❁ Hamur İşleri 0 18 Ekim 2020 02:11

Forum saati, Türkiye saatine göre ayarlanmış olup şu anki saat: 05:11.

Forum Yasal Uyarı Künye
Yazılım: vBulletin® 3.8.5
Yazılımın telif hakkı sahibi: Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumSahane, lisanslı yazılım kullanan yasal bir kültür forumudur.

ForumSahane, yer sağlayıcı bir forum sitesidir. İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki 5651 sayılı kanunun, yer sağlayıcılar hakkındaki yükümlülükleri düzenlediği beşinci maddesi uyarınca; yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Dolayısıyla her katılımcımız yaptığı paylaşımlardan, kendi yazdığı yorumdan sorumludur.
Yer sağlayıcı niteliğini haiz forum sitemiz üzerinde, hukuka aykırı gördüğünüz içeriklerin bildirimlerini İLETİŞİM bağlantısından bizlere iletirseniz en geç iki (2) iş günü içerisinde hukuk birimimizce gerekli inceleme, gerekiyorsa işlem ve tarafınıza dönüş yapılacaktır.
ForumSahane içerisinde yapılan paylaşımların ve paylaşımlara yazılan yorumların IP kayıtları tutulmakta olup, hukuka aykırılık hallerinde bu veriler ilgili makamlarla paylaşılacaktır.

Forum Sahibi: Seyrüsefa