![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
|
LinkBack | Seçenekler | Görüntüleme stilleri |
![]() |
#1 |
|
![]() Reflü Ataklarından Korunmanın 10 Yolu Reflü hastalığı için öneriler Yaşam temposu arttıkça hızlı yemek yeme, kısa sürede ulaşılabilen ve hızlı tüketilen gıdalar bizlere zaman kazandırır ancak bu yaşam tarzı mide sağlığımızı da olumsuz etkiler. Sağlıksız beslenme nedeniyle son yıllarda reflü vakaları da hızla yaygınlaşıyor. Reflü kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir rahatsızlık. Doğru şekilde beslenerek ve yaşam tarzında yapılacak bazı değişikliklerle mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi ve sebep olduğu yanma hissi olarak bilinen reflü engellenebilir. Gerek besinler gerekse beslenme tarzı kadar yemek yerken su içilmemesi kuralı da reflüyle mücadeleyi kolaylaştıran önemli bir unsur. 1. Reflü hastaları hangi meyveleri tüketmeli? Portakal, mandalina gibi meyveler reflü yakınmalarını artırır. Özellikle reflü sebebi ile yemek borusu tahriş olmuş kişilerde bu meyvelerin yanma hissine sebep olma olasılığı çok daha artar. Reflü sorunu olanlar için muz, elma gibi meyveler çok daha kolay tolere edilebilir meyveler. Yine de şikayetler kişiye göre değişebildiğinden meyveleri teker teker denemenizde ve kendinize iyi gelen meyveleri belirlemenizde fayda var. 2. Fazla yağlı yiyeceklerdeki tehlike Yağların mideyi terk etme süresi çok uzun olduğundan fazla yağlı yiyecekler reflü şikayetlerini arttırır. Ayrıca bu yiyecekler tüketildiğinde sindirim için mide çok daha fazla asit salgıladığından pişirme yöntemi olarak da kızartma yerine daha az yağ kullanılan ızgara, fırınlama ya da haşlama yöntemleri tercih edilmeli. Tam yağlı süt ürünlerinin yağ kısmı da benzer etkilere yol açabileceğinden tam yağlı süt ürünleri yerine daha az yağlı olanları tercih edin. 3. Reflünüz varsa yumurtaya yaklaşımınız… Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden olur. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri arttırır. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarısının değil, beyazının tüketilmesinde fayda var. 4. Yemek sonrası uzanmayın Yemek yedikten sonra uzanmak ya da yatmak yerine dik pozisyonda durmaya özen gösterin. Aksi halde yer çekiminin de etkisi ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma riski artar. Bu da şikayetleri artırır. 5. Acı lezzetli gelebilir ama… Baharatlı yiyecekler reflü nedeni ile tahriş olan yemek borusundaki acıma ve yanma hissini artırır. Yapılan çalışmalar; özellikle acı kırmızı biberde bulunan kapsaisin adlı maddenin tüketiminden sonra reflüdeki yanma/acıma hissini artırdığını gösteriyor. 6. Az ama sık yiyin Tek seferde yüksek hacimli yemek, midede oluşturacağı basınç ile kişide reflü şikayetlerini artırabilir. Bu nedenle daha küçük hacimli, daha sık öğünler yapın. Öğünlerinizi günde en az 3-4 ya da daha fazla olacak şekilde planlamaya çalışın. 7. Aşırı kilolardan kurtulun Aşırı kilo mide basıncını artırdığından mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması riskini artırır. Özellikle göbek yağlanması fazla olduğunda bu risk çok daha yükselir. Bu nedenle fazla kilolu iseniz reflü semptomlarından korunmak için mutlaka kilo vermelisiniz. Kilo verirken yağdan fakir bir beslenme programı uygulamaya dikkat edin, çünkü yağlı yiyecekler de şikayetleri artırır. 8. Su yanlış zamanda reflü atağına neden olabilir Yemek esnasında su içildiğinde yemek ve su birleşerek midede fazlaca bir hacim yaratabilir ve neden olduğu basınç ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırabilir. Bu nedenle reflü sorunu olanların su tüketimini yemek esnasında değil, öğün aralarında gerçekleştirmesi çok daha faydalıdır. 9. Dar kıyafetler giymekten kaçının Dar kıyafetler özellikle yemeklerden sonra karın içi basıncının artmasına sebep olarak mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırır. Bu nedenle özellikle karın bölgesini sıkan dar kıyafetlerden veya kemerlerden kaçının. 10. Alkol neden reflüyü tetikler? Alkol mide asidini artırabileceğinden ve yemek borusundan mideye açılan sfinkterin kasılma gücünü azaltabileceğinden, mide asidinin yemek borusuna kaçması ve yanma hissine neden olma olasılığı artar. Hangi alkol türünün reflü üzerinde ne tür etkilere sahip olduğu net olmamakla birlikte bira ve şarabın reflüye neden olduğuna dair çalışmalar mevcut. Uzm.Dyt. NUR ECEM BAYDI OZMAN |
![]() |
![]() |
![]() |
İçeriği Sosyalleştir |
Etiketler |
ataklarından, korunmanın, reflü, yolu |
Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk) | |
Seçenekler | |
Görüntüleme stilleri | |
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Reflü ve Boğaz Reflüsü Nedir? | Çavlan | Kulak - Burun - Boğaz | 0 | 24 Şubat 2023 22:22 |
Trans Sahra Ticaret Yolu (The Trans Saharan Trade Route) | Sahra Köle Ticaret Yolu | Firuzende ✮ | Dünyadaki Tarihi Yerler | 0 | 24 Kasım 2022 03:03 |
Bahar Alerjisinden Korunmanın Yolları | Firuzende ✮ | Farklı Sağlık Alanları | 0 | 25 Nisan 2022 15:24 |
Bilgelik Yolu | Seyrüsefa | ForumSahane Özel Sözlük | 0 | 23 Ağustos 2020 13:06 |
GÖRH (Gastroözofageal Reflü Hastalığı) | Seyrüsefa | Gastroenteroloji | 0 | 02 Ağustos 2020 17:30 |
Forum | Yasal Uyarı | Künye |
Yazılım: vBulletin® 3.8.5 Yazılımın telif hakkı sahibi: Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd. |
ForumSahane, yer sağlayıcı bir forum sitesidir. İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki 5651 sayılı kanunun, yer sağlayıcılar hakkındaki yükümlülükleri düzenlediği beşinci maddesi uyarınca; yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Dolayısıyla her katılımcımız yaptığı paylaşımlardan, kendi yazdığı yorumdan sorumludur. |
|