Geri Git   ForumSahane.com | Genel Forum Sitesi | Kültür, Sanat ve Bilgi Forumu > FSAH | ❁ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? ❁ > Bitkiler Dünyası


Ağlayan Gelin Çiçeği | Fritillaria Imperialis


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni konu oluştur  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 01 Ağustos 2020, 14:44   #1
Hayrettir göğe açılan pencere!

Seyrüsefa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
✮ Kayıt Tarihi: 08 Temmuz 2020
✮ Mekan: Mizan
✮ Burç: Akrep
✮ Takım: Beşiktaş
✮ Hobi: Sinema, Müzik, Seyahat
✮ Mesajlar: 11,294
✮ Konular: 8407
✮ Bahsedilenler: 43 Post(s)
✮ Etiketler: 1 Thread(s)
@Seyrüsefa
Standart Ağlayan Gelin Çiçeği | Fritillaria Imperialis

Ağlayan Gelin Çiçeği | Fritillaria Imperialis


Bir sürü hikaye vardır.Sevdiğine kavuşamayan aşıklarla ilgili.Kimi zaman bir inancı yükleriz o zayıf dallara ,kimi zaman kendi törelerimizden kaynaklanan aşılmazlıklarımızı.Hikayeler uzar da uzar.Ne kadar uzun ne kadar hüzün içerirse bir o kadar sevilir bu hikayeler.

Doğu Anadolu’da yetişen bir çiçek vardır.Adına Ağlayan Gelin Çiçeği derler.
Hakkari Lalesi,Şemdinli Lalesi, Kejan Lalesi ,Kerbela Lalesi, Kral Lalesi,Ters Lale gibi birçok isim de verilmiştir.

Koruma altında bir türdür.
Ülkemizde 43 türü yaşamaktadır.Geçmişte 101 çeşidinin resminin ,Selimiye Camiinin sökülüp Moskova’ya taşınan çinilerinin üzerinde bulunduğu söylenir.
Selimiye Camii’nin ortasındaki mermer sütunlarının birinin altında silüeti bile bulunur. Edirne şehrinin sembolü de ‘Kızgın Lale’ değil midir?
Orada ayrı bir hikayesi vardır. Selimiye Cammii ‘nin yapıldığı yerin bir gayrimüslime ait lale bahçesi olduğu söylenir.Bahçesini camiye gönülsüz verdiği için kızıp ağlayıp dövündüğü söylenen kadın için o mermer sütunun altına ‘Kızgın Lale’ işlenmiştir.

Aynı lale Doğu Anadolu’da ağanın oğluna gönülsüz verilen bir kızın hikayesi olarak karşımıza çıkmıştır.Hristiyanların kutsal çiçeği olarak da bilinir.
İsa çarmıha giderken utanmayan başını eğmeyen,sonra utanıp başını yerden kaldırmadan ağlayan aynı çiçektir.
Ya Kerbela’ya gözyaşını her gün akıtıp başı yerde olan çiçek aynı çiçek değil midir ? Asurilerin mukaddes saydığı ,aynı çiçek değil midir ?



Hikayeler değişse de ,adı değişse de değişmeyen tek şey muhteşem güzelliğidir.

Tolga Uçar

Seyrüsefa isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Ağustos 2020, 14:46   #2
Hayrettir göğe açılan pencere!

Seyrüsefa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
✮ Kayıt Tarihi: 08 Temmuz 2020
✮ Mekan: Mizan
✮ Burç: Akrep
✮ Takım: Beşiktaş
✮ Hobi: Sinema, Müzik, Seyahat
✮ Mesajlar: 11,294
✮ Konular: 8407
✮ Bahsedilenler: 43 Post(s)
✮ Etiketler: 1 Thread(s)
@Seyrüsefa
Standart Yanıt: Ağlayan Gelin Çiçeği | Fritillaria Imperialis


Fritillaria imperialis veya Ters lale, genellikle soğuk iklimlerde bulunan bir bitki türü.

Türkiye'de doğal bir şekilde Tunceli, Afşin, ,Şırnak,Erzurum, Adıyaman ve Hakkâri'de yetişmektedir. Dünya genelinde ise Asya ülkelerinde, Anadolu'dan sonra doğuya doğru İran, Afganistan, Pakistan ve Himalayalarda yetişir. Çok soğuklarda yaprakları donabilir. Ancak bu yapraklar güneşi görmesiyle birlikte yeniden gelişmeye ve büyümeye devam ederler. Türkiye'de ağlayan gelin olarak da adlandırılan bu bitkinin çiçeği değişik renklerde ve lalenin tersine yere doğru bakarlar. Değişik renk seçeneklerinin bulunması bitkiye estetik bir görünüm katar. Yabani formları ise genellikle turuncu veya kırmızı renklerdedir. Yere doğru bakan çiçeklerin üzerinde, bitkinin taç şeklinde yaprakları bulunur. Doğada yetişen türleri, fare ve köstebek gibi hayvanların bulunduğu, toprağı bol havalandırılmış olan yerlerde daha sıklıkla görülür.

Çoğunlukla her dalında altı adet çiçeği bulunmaktadır. Çiçekleri oluşumundan itibaren ters bir şekilde büyüme gösterir. Bitkinin boyu genellikle 60 ila 80 cm. arasında değişiklik göstermektedir. Dayanıklı bir tür olan bitki, çiçeklerinin ters durması nedeniyle ünlenmiştir.


Bakım
Fritillaria imperialis, çiçeklenmeye başladıktan sonra gübreleme yapılır. Genellikle on ile onbeş gün arayla bitkiye sıvı gübre verilebilir. Gübreleme çiçeklerin daha canlı durmasını sağlar. Dikimi Sonbahar mevsiminde yapılır. Dikim yapılacak toprağa torf ve gübre dikimden yaklaşık olarak 10 gün önce eklenerek havalandırılmalıdır. Soğan olarak dikilen bu bitki, Şubat ayı sonu veya Mart ayı başında çiçek açar.

Seyrüsefa isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02 Şubat 2021, 19:45   #3

Cats ❁ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
✮ Kayıt Tarihi: 11 Ekim 2020
✮ Hobi: Kedi ve Uzay Sevgisi
✮ Mesajlar: 11,618
✮ Konular: 6776
✮ Bahsedilenler: 8 Post(s)
✮ Etiketler: 0 Thread(s)
@Cats ❁
Standart Yanıt: Ağlayan Gelin Çiçeği | Fritillaria Imperialis



Ağlayan Gelin Çiçeği’nin hassasiyeti ve egzotik çiçek olarak büyümesi güç görünebilir, ancak büyük soğanların çiçeklenmesinin ardından çoğu Ağlayan Gelin çiçeği, bakımı basittir.

Ağlayan Gelin Çiçeği, tunik olmayan ampullerden büyüyen gerçek zambaklardır.
Fritillaria imperialis ya da Crown Imperial, türlerin en gösterişli çiçekleriyle doludur, ancak bazıları kötü bir kokuya sahip olduğunu söylüyor. Ağlayan Gelin Çiçeği bitkisi ile ilgili bilgiler, çoğunun kökeninin Asya veya Avrupa olduğunu göstermektedir; bununla birlikte, Ağlayan Gelin Çiçeği’nin bir başka çeşidi Fritillaria pudica, Kuzey Amerika’nın batısında bulunur.

Büyüyen Ağlayan Gelin Çiçeği, nemli topraklarda güneşli ila parça gölge konumunda ekildiğinde en iyi şekilde büyürler.

Ağlayan Gelin Çiçeği, daha yaygın bahar çiçekleri açan ampuller arasında sıradan bir numunenin dışında isteyen bahçıvan için mükemmel bir seçimdir.
Büyümekte olan Ağlayan Gelin Çiçeği, ilkbaharda 120 cm veya daha fazla uzayabilir.

Tohumlar gelir gelmez ekmeye hazır olun. İyi drene edilmiş topraklarda bitki soğanları ve kök sistemi oturuncaya kadar nemli tutun.

Ağlayan Gelin Çiçeği, soğan kemirmeyi seven sincaplara ve ampulü kazarak çıkarabilen diğer kemirgenlerine karşı koyar ve eğer yanında ektiğiniz başka çiçekler varsa diğer soğanları korumaya yardımcı olabilir. Ağlayan gelin Çiçeğini yaz güneşinde bırakmayın. Gölgeli yerleri tercih edin. Bir sonraki yıl Ağlayan Gelin Çiçeği yerini sevdiyse eğer birden fazla üretecek ve daha çok çiçeğe sahip olacaksınız demektir.



Ağlayan Gelin Çiçeği Faydaları
Geleneksel Çin Tıbbı Ağlayan Gelin Çiçeği soğanlarını alternatif tıpta ve ilaç yapımında kullanmaktadır. Bu bitki acı, tatlı ve biraz soğuktur. Akciğer ve kalp de dahil olmak üzere iki hastalığa iyi geldiği biliniyor. Başlıca işlevleri soğutma ile balgamları gidermek, öksürüğü durdurmak için akciğerleri nemlendirmek ve şişmeyi azaltır. Soğanlardan kaynatılarak içilmesi halinde yararlanıldığı biliniyor.

Ağlayan Gelin Çiçeği Anlamı
Ağlayan Gelin Çiçeği, alan kişinin isyanını dile getirir. Hayata veya beraberliklerdeki isyanı anlatan çiçek Kral çiçeği olarak da bilinir.
Cats ❁ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Aralık 2022, 17:32   #4

Cats ❁ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
✮ Kayıt Tarihi: 11 Ekim 2020
✮ Hobi: Kedi ve Uzay Sevgisi
✮ Mesajlar: 11,618
✮ Konular: 6776
✮ Bahsedilenler: 8 Post(s)
✮ Etiketler: 0 Thread(s)
@Cats ❁
Standart Yanıt: Ağlayan Gelin Çiçeği | Fritillaria Imperialis



Ülkemizin bazı bölgelerinde kayalıklarda ve dağ eteklerinde yetişen endemik bitkilerden biridir. Ağalayan gelin çiçeği ‘’Ters Lale’’ olarak da bilinir. Mart ve Mayıs aylarında çiçek verir ve bu güzel görüntüsüne kavuşur.

Işık: Ağlayan gelin çiçeği yarı gölge ve iyi drenajlı topraklara ekilirse verimli olur. Özellikle kavurucu öğle sıcağının olduğu yerlere ekmemenizi tavsiye ederim.

Sulama: Ağlayan gelin çiçeğinin toprağı önemli derecede kurumadıkça sulamayınız. Kışın dondan yada soğuktan korumanıza gerek yok. Soğuktan herhangi bir zarar görmez.

Önemli: Ağlayan gelin çiçeği kış şartlarında donsa bile güneş ışığını gördüğünde gelişmeye devam eder. Çiçeğiniz dondu veya kurudu diye söküp atmayın!

Cats ❁ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ağlayan, Çiçeği, fritillaria, gelin, imperialis


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sedef Çiçeği Seyrüsefa Sevgi Hikayeleri 0 27 Temmuz 2020 18:22

Forum saati, Türkiye saatine göre ayarlanmış olup şu anki saat: 19:20.

Forum Yasal Uyarı Künye
Yazılım: vBulletin® 3.8.5
Yazılımın telif hakkı sahibi: Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumSahane, lisanslı yazılım kullanan yasal bir kültür forumudur.

ForumSahane, yer sağlayıcı bir forum sitesidir. İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki 5651 sayılı kanunun, yer sağlayıcılar hakkındaki yükümlülükleri düzenlediği beşinci maddesi uyarınca; yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Dolayısıyla her katılımcımız yaptığı paylaşımlardan, kendi yazdığı yorumdan sorumludur.
Yer sağlayıcı niteliğini haiz forum sitemiz üzerinde, hukuka aykırı gördüğünüz içeriklerin bildirimlerini İLETİŞİM bağlantısından bizlere iletirseniz en geç iki (2) iş günü içerisinde hukuk birimimizce gerekli inceleme, gerekiyorsa işlem ve tarafınıza dönüş yapılacaktır.
ForumSahane içerisinde yapılan paylaşımların ve paylaşımlara yazılan yorumların IP kayıtları tutulmakta olup, hukuka aykırılık hallerinde bu veriler ilgili makamlarla paylaşılacaktır.

Forum Sahibi: Seyrüsefa